Vaihtoehto muoville

Muuovituotteiden vähentämisen voi aloittaa askeleen kerrallaan. Poimi seuraavasta sinulle sopivat muutokset, vaikka yksi asia kerrallaan!

Kiire aamu, kahvi työmatkalla mukiin läheisestä kahviosta. Pidä oma kestokuppi mukanasi niin reissussa kuin arjessakin. Näin vähennät osaltasi kertakäyttöisten mukien käyttöä. Teräspulloon otat mukaan juomaveden niin kotoa kuin töistä/koulusta. Termoksessa kulkee juomat ja keitot kuumina niin retkelle kuin töihinkin. Sekä muki että pullo on helppo pestä puisella tiskiharjalla, malleja on useita ja osaan löytyy vaihtopääkin. Tiskiharjan tultua matkansa päähän voi sen hävittää polttamalla tai kompostoimalla.

Eväät pakkaat käteviin eväsrasioihin, valikoimissa on sekä ruuan lämpimänä pitävia termoksia että salaateille ja leiville sopivia boxeja. Bees wrapit suojaavat tähderuuat jääkaapissa sekä eväsleivät retkellä. 

Matkalle, juhliin ja miksei ravintolaankin, kannattaa napata mukaan omat juomapillit. Kätevässä pussissa ne kulkevat laukussa mukana, eikä lastenkaan tarvitse juoda juomaan ilman tuota iki-ihanaa pilliä ! Paksummasta pillistä sujuu smoothienkin juominen vaivatta.

Luonnonkosmetiikka itsessään on muovitonta, esimerkiksi muovirakeita ei käytetä kuorintavoiteissa, pakkaukset saattavat kuitenkin olla muovia. Hävitäthän ne asianmukaisesta joko Rinki muovinkierrätyspisteissä ja niiden puuttuessa poltettavan jätteen joukossa. Kierrättäminen kannattaa aina! Valikoimistä löytyy myös metalli ja/tai lasipurkkeihin pakattua kosmetiikkaa. 
Shampoopaloja käyttämällä ei muodostu muovijätettä, ainoastaan kartonkipakkaus jonka voi kierrättää. Samoin palasaippuat säästävät luontoa nestemäisiin saippuoihin verrattuna. Molempia löytyy laaja valikoima. Palasaippua säilytetään ilmavasti saippuatelineen päällä, jolloin sen käyttöikä pitenee.

Perinteisten vanupuikkojen tilalle löytyy luomuvanusta ja bambusta tai kierrätyspaperista tehdyt vanupuikot. 

Muovittomat hiusharjat ja kammat kuuluvat ekokotiin samoin biohajoavat hammasharjat sekä aikuisille että lapsille. Hammastahnoja löytyy myös metallituubista, vain korkki on muovia ja senkin kierrättäminen onnistuu muovinkeräyspisteen kautta.

Lastenhoidossa muovimäärän vähentäminen sujuu vaikkapa luonnonkumituttien, lasisten tuttipullojen sekä kestovaippojen avulla. Vaikka käyttäisitkin vain yhden kestovaipan päivässä, vähennät kertakäyttöisten vaippojen määrää 365 kappaleella vuodessa!! Se on paljon se! Leluissa löytyy vaihtoehtoja, mummeille, vaareille, kummeille ja muille vinkiksi "Aikaa ja yhdessäoloa tai muovittomia leluja meidän lapselle, kiitos!"

Luonnonkuidut kuten villa, hamppu, pellava ja silkki ovat hyviä vaihtoehtoja tekstiileiksi. Fleece-vaatteen pesu irrottaa mikromuovia pesuveteen ja esimerkiksi "villafleece" on luonnonystävän vaihtoehto. Villavaatteet pesevät itse itsensä kun ovat hapen kanssa tekemisissä, siksi niitä ei tarvitse pestä yhtäusein kuin esimerkiksi tekokuituisia tai puuvillaisia vaatteita. Säästät vettä, sähköä ja vaatteitasi.

Muoviton vaihtoehto pyykinpesuun on pesupähkinät, voit laittaa ne vaikka parittomaan sukkaan joka toimii kätevänä pesupussina. Jos tarvitset huuhteluainetta löydät esimerkiksi pyykkietikat lasipulloissa.